Bliv mester til animation
Vi har samlet en række små opgaver, som er nemme at arbejde med i skolen. Her er det eleverne som bliver de skabende. Opgaverne er nemme at gå til, kræver ikke meget forberedelse eller udstyr.
Vi har samlet en række små opgaver, som er nemme at arbejde med i skolen. Her er det eleverne som bliver de skabende. Opgaverne er nemme at gå til, kræver ikke meget forberedelse eller udstyr.
God fornøjelse!
Flipbog
Flipbøger er en hurtig og sjov måde at vise, hvordan film fungerer. Film består af en masse billeder, der afspilles hurtigt efter hinanden. Ved at man tegner den samme tegning samme sted på mange papirer, hvori der indgår en lille ny bevægelse eller ændring for hver tegning, så når man flipper siderne hurtigt efter hinanden, vil tegningerne komme til live, og eleverne har skabt en analog film.
Måske eleverne skal have hjælp til at komme i gang med en ide – Lad dem eksempelvis lave en solnedgang eller solopgang, en blomst, der springer ud eller et hjerte der banker.
Lige pludselig har de fanget princippet og måske nogle kan finde på at lave abstrakte film, hvor de arbejder med former, der kommer tættere på og flytter længere væk.
- Individuelt
- Forberedelse: Hver elev skal bruge en blok post-it.
- Produktionstid: Min. 45 min.
- Udstyr og materialer: Blokker post-its, blyanter, farveblyanter.
Lav en zoetrope
En zoetrope er et redskab, der skaber en illusion af bevægelse ved at vise en række tegninger hurtigt efter hinanden. Zoetropen er mere en 100 år gammel, og var skabt som et slags legetøj.
- Individuelt eller 2 mandsgrupper.
- Forberedelse: Find materialerne.
- Produktionstid: Min. 2 x 45 min.
- Udstyr og materialer: pap eksempelvis fra flyttekasser eller emballage. Tape, sakse, hobbyknive, limpistol, træpinde eller sugerør, karton i sort og hvid i A2. penalhus.
Sådan laves en zoetrope:
- Start med at klippe/skære en cirkel ud af pappet. Størrelsen ca. 16 cm i diameter.
- Lav et hul i midten af cirklen. Størrelsen skal passe med træpinden eller sugerøret.
- Lav siderne på zoetropen: Tag det sorte karton og skær en lang strimmel, der kan nå hele vejen rundt om cirklen. Strimlen skal ca være 10 cm høj. Hele vejen gennem strimlen skal der være ”kig-huller”. De placeres fra toppen af strimlen, og er 5 cm lange og 5 mm brede. Der skal være 2 cm mellem hver ”kig-hul”. Lim eller tape den sorte strimmel rundt om cirklen.
- Lav jeres film: Tag det hvide karton og klip en strimmel ud, der kan nå hele vejen rundt om cirklen. Strimlen skal være 5 cm høj. Del strimlen op i 12 lige store billede-rammer og tegn en bevægelse deri. Eksempelvis en blomst der springer ud. Husk, at zoetropen spinder, så I kan måske tegne en bevægelse, der kører i loop (så den sidste og første tegning ligner hinanden). Indsæt den hvide papirstrimmel med jeres tegninger på op ad den sorte strimmel på indersiden.
- Sæt træpinden eller sugerøret fast i hullet med tape eller lim.
- Se jeres animation. Roter nu zoetropen hurtigt mellem hænderne, mens I ser gennem slidserne i det sorte papir til billederne på den modsatte side. Oplev jeres billeder komme til live
Design en figur ud af trekanter, firkanter og cirkler
Figurerne i animationsfilm kan se ret avanceret ud, og man kan tænke, at det er ret svært at tegne dem. Det er det også på sin vis, men man kan lære nogle tricks, der gør det nemt for én at komme i gang med at skabe figurer.
• Individuelt eller 2 mandsgrupper.
• Forberedelse: Find en masse billeder af et bestemt dyr, eksempelvis en kat, en hund eller en kanin. Lav kopier af dyret, som børnene kan tegne ovenpå.
• Produktionstid: Min. 2 x 45 min.
• Udstyr og materialer: hvidt A4-papir, billeder af et bestemt dyr, blyanter, farveblyanter, karton i forskellige farver, sakse, limstifter.
Alle animationsfilmsfigurer er bygget op med grundformer. De er lette at arbejde med. De mest benyttede former er grundformerne cirkle, oval, kvadrat og trekant.
Denne her øvelse kan gøres både ved at tegne og ved at have klippet formerne ud i karton.
Kig på kopiarkene med billeder af dyret. Hvilke former kan I finde? Tegn dem frem ovenpå dyret og snak sammen om hvilke former det er, og hvad på dyret det er? Hvilken form har hovedet? Halen? Benene? Osv.
Klip grundformerne ud i karton. Lav en masse i forskellige størrelser og farver.
Prøv at samle grundformerne på et hvidt papir. Leg med grundformerne ved at flytte rundt på dem. Hvilke figurer kan I skabe? Kan I genskabe dyret? Kan I skabe andre dyr?
Eller
Tegn figurer på et hvidt stykke papir ved at bruge de samme grundformer, som I fandt på kopiarket af dyret. Måske I kan gentegne dyret kun med brug af grundformerne? Måske I kan skabe nye figurer?
Når I bliver rigtig gode til at skabe figurer ud af formerne, kan I putte øjne, mund, næse på.
Tænk så over hvilket udtryk figuren skal have – er figuren træt, sur, forelsket, gammel, ung, bange?
Collage-film som portrætfilm
Lav en kort animationsfilm, der fortæller noget om dig eller om noget, som du godt kan lide.
- Individuelt eller 2 mandsgrupper.
- Forberedelse: Find en masse billeder af sig selv, sin familier, venner, ting, der betyder noget for en. Billeder som gerne må klippes i. Tag evt. kopier af det. Find gamle blade, reklamer og aviser, som man kan klippe i.
- Produktionstid: Min. 2 x 45 min.
- Udstyr og materialer: Billeder, blade og magasiner, Ipads eller smartphones med en animationsapp og en filmredigerings app.
- Lyd: I kan sætte lyd/musik til, hvis I har tid.
Når du har samlet alle dine billeder, så kig godt på dem. Hvad fortæller de?
Lav evt. et lille storyboard, der viser hvilket billeder, der først skal animeres ind i filmen, og hvilket et der så kommer bagefter. Måske skal filmen vise en bestemt tidslinje, fra du var baby til nu?
Husk at vis jeres film til hinanden. Det er en god og hyggelig måde sammen at afslutte et forløb på.